Taktyper

Att välja vilken takpanna man ska ha när man renoverar sitt tak är kanske inte alltid det lättaste, här kommer en kort beskrivning på dom mest använda takpannorna.

Betongpannan

Betongpannan är det vanligaste materialet när man renoverar tak i Sverige idag.
Betongpannan är faktiskt en ren naturprodukt som består av vatten, sand, cement och järnoxid.
Ingen vet idag exakt hur länge ett betongtak håller, bara att det blir starkare med åren då härdprocessen fortsätter i många år. Men till skillnad från betongpannan från tex 70-talet så är den idag genomfärgad samt ytbehandlad två gånger, vilket förlänger livslängden avsevärt.

Ett tak som håller för lertegel håller isåfall även för betongpanna, för det är nämligen samma konstruktionskrav på bägge taktyperna. Lerteglet är något lättare som material men suger åt sig mer vatten än betongpannan.

Lertegel

Lerteglet är den klassiska svenska takpannan. Den unika färgen och ytstrukturen känner du säkert igen, för än så länge ligger den på de flesta tak i Sverige. Lertegel har funnits i tusentals år och det finns verkligen en anledning till det.

Trots att betongpannan rusat förbi lerteglet i popularitet är lerteglet ett bra val till gamla hus eller kulturbyggnader där det genuina är viktigt.
Lertegel är perfekt för renovering eller nybyggnad i traditionell stil, ett tak som håller länge och enligt många blir den bara finare med åren.

Plåttak

Plåttak är hållbart, traditionellt och vackert. Med plåttak slipper Du klättra upp på taket för att byta ut trasiga takpannor. Plåten finns i en mängd olika färger och modeller och med sin låga vikt kan det vara ett väldigt bra alternativ när lertegel och betongpanna blir för tungt för takkonstruktionen. 

Taktillbehör

Det är viktigt med rätt typ av tak för just Ditt hus, samt att jobbet utförs professionellt och säkert. Men det finns en viktig detalj som man ska lägger stor vikt på, nämligen taktillbehören som finns i oändlighet.
Snörasskydd, takstege, taklucka, fågelband, ventinock och takbrygga är bara några utav dem alla tillbehören som finns på marknaden.
Alla tak kräver olika mycket tillbehör och vad som kan vara bra för just Ditt tak så rekommenderar vi att du vänder dig till en takläggare.