Tak Frågor

Hur vet jag att mitt tak är tätt?

Om taket inte har några synliga läckor som blöt eller mörkt trä som luktar dåligt. Börja med att kolla på innertaket på vinden, den ska vara torr och ljus. Ett extra känsligt ställe är runt skorstenen, genomföringar och takfönster. Vindutsatta ställen såsom takkupor, där det finns risk att snö och regn blåser in bör ses över. Även hängrännorna ska ses över så de inte är tilltäppta eller har läckor som skadar panelen. Om du är osäker hur du ska göra så ta kontakt med en takläggare.

Hur länge ska taket hålla?

 Hur länge taket håller beror mestadels på underhåll och skötsel och yttre faktorer som väder och vind. Själva takpannan håller i minst 100 år, betongpannan ungefär lika länge och plåttak i ca 30-40 år.
Men det du ska tänka på är att underarbetet såsom papp och läkt lättare går sönder bör bytas var trettionde år. 

Vad är skillnaden mellan betong- och tegeltak?

Betongen kan färgas i en mängd olika kulörer, men färgen har inte en lika ”levande” lyster som tegeltak och får heller inte samma patina med åren. Betong är ofta betydligt billigare än tegel och var förr cirka 30 procent tyngre. Moderna betongpannorna är avsevärt mycket lättare och vissa kan till och med väga mindre än tegelpannor. Tyngden kan vara både en fördel och en nackdel. Det är viktigt att kontrollera att taket håller för belastningen om du väljer en tyngre takbeläggning, men tunga pannor ligger stadigare på plats, till exempel vid blåsiga kuster. 

Måste takpannorna bytas när man renoverar taket?

Du behöver bara byta ut pannorna om dom är skadad. Vanligtvis är det inte takpannorna som är det boven i dramat om ett tak läcker utan det är pappen under det oftast som det har blivit hål i. Men ur skönhets perspektiv så är det alltid fint med nytt tegel på taket.

Hur underhåller jag mitt tak?

Att underhålla sitt tak på sin fastighet är verkligen A och O för livslängden på taket.
Ett regelbunder underhålla 1-2 ggr per år hjälper dig att förlänga livslängden på fastigheten flera flera år.
Det enklaste är att göra en liten lista som man 1-2 ggr per år går igenom.

  • Tömma hängrännor från löv och mossa
  • Se till att det ej finns trasiga/spruckna tegelpannor som leder in vatten i undertaket
  • Kolla att alla plåtdetaljer är täta
  • Skrapa bort eventuell mossa och behandla taket med Grön-Fri eller Bevara Takvård för att undvika påväxt som förstör taket.


Hur länge håller lertegel?

Den svenska lertegelpannan är en klassiker som gör sig bra på alla typer av tak.
Livslängden på en lertegelpanna varierar kraftigt.

Ett modernt CE-märkt tegel måste klara 150 frostcykler för att få säljas och märkningen visar att det är klassat för användning i Skandinavien. Ett tegeltak som legat sedan 1930- eller 1950-talet har däremot klarat tusentals frostcykler i verklighetens laboratorium.